Täällä Näveri - kuuleeko Eurooppa tuo julkisuuden nälän kesäteatterin lavalle

eero_schroderus_l490px.jpg

 Eero Schroderus, kuva Pirkko Kanervisto

Näveri sai varsinaisen kanta-esityksensä viime kesänä täällä Suomussalmella. Miinan montussa kuulostaa olevan kuitenkin sellainen tekemisen palo, että kirjoitin näytelmään useita lisärooleja, että kaikki halukkaat harrastajat pääsisivät mukaan.  Tein sen mielelläni, sillä yhdessä tekemisen ilo on teatterin perusvoima, jonka varassa koko harrastus toimii.

Näveri näytelmässä tekijät pääsevät kiinni tosi-tv:n maailmaan, jossa näyttelijät joutuvat luomaan näytelmän sisälle tosi-tv:n rakenteen. Keskeiseen osaan näytelmässä kuitenkin nousevat ihmisten väliset suhteet. Kunnallispolitiikan juonet, julkisuuden kepeys ja kipeys. Maailmanvalloituksen unelmien ja todellisuuden kohtaaminen tarjoavat tuhat tilaisuutta nauraa elettäväksi tarkoitetulle elämälle.

Näyttelijät saavat tekstin edetessä näytellä välillä yleisölle, välillä tosi-tv kameralle. Katsojat huomaavat, kuinka kameran surina muuttaa ihmisen.

Joku psykiatri sanoi, että koko ihmisen elämä on valehtelemista. Kun me keksimme itsestämme kuvan, koko elämä kuluu sen kuvan täydentämisessä ja vaalimisessa. Näverissä tosi-tv.n kamerat tekevät tuosta kuvaa täydentävästä ja elämän kestävästä valheesta poikkeuksellisen näkyvän.

Näveri nostaa esiin ajankohtaisen aiheen. Tämän tästä julkisuudessa nousevat esiin uutiset ihmisten julkisuudenhakuisuudesta, maailman viihteellistymisestä ja suhteellisuudentajun murenemisesta.

Ihmiset eivät jaksa olla kiinnostuneita siitä mitä oikeasti tapahtuu. Uutisetkin ovat kärsineet inflaation. Jokin tässä ajassa vieraannuttaa meidät tosista asioista. Kuolemisesta ja murhistakin tulee viihdettä ja kaikki on kaupan.

Näytelmä kertoo myös ihmiselämään kuuluvasta hyvin yleisestä sairaudesta: huonosta itsetunnosta. Tutkimuksissa on todettu, että huomattava osa psyykkisistä ongelmistamme johtuu juuri tästä. On kuitenkin todettava, että huonon itsetunnon korjaamisen on aina lähdettävä ihmisestä itsestään.

Olen kovasti otettu ja mielissäni siitä, että Miinan monttu valmistautuu jo kolmanteen perättäiseen kirjoittamaani kesäteatteriesitykseen. Toivottavasti ensi kesänä pääsen omilta kiireiltäni katsomaan esitystä Hausjärvelle.

Eero Schroderus

 

toimittaja_ja_hilakari_l490px.jpg

Kunnanjohtaja Hilakari ei ole julkisuudenkipeä.
Kuva Pirkko Kanervisto