Täällä taide, kuuleeko elämä?

Suomi, kesäteattereiden runsaudensarvi, herää taas pursuamaan mitä ihanimmilla teemoilla ja mitä hersyvimmillä tulkinnoillaan ympäri maakuntien niemiä ja notkoja.

Miinan montussa on kolmas kesä peräkkäin Eero Schroderuksen tuotannon  riemukasta tulkintaa. Tänä armon vuonna 2008 otetaan kantaa hyvinkin ajankohtaisiin asioihin. Luvassa on poliittinen satiiri, joka pureutuu yhteiskunnan mielivaltaiseen päätösten tekoon ja sitä seuraaviin jopa tuhoisiin vaikutuksiin sekä talonpoikaisjärjen puutteeseen.

Teatterin syvin tarkoitushan on olla peilinä katsojalle ja kulkea hitusen aikaansa edellä ja herätellä ihmisiä, ehkä hieman provokatiivisestikin katsomaan asioita erilaisista näkökulmista. Pienen Näverin kunnan nousu ja melkein tuho on mielenkiintoinen kuvaus johtamistaidon puutteesta ja siitä johtuvista katastrofeista. Katsoja voi tarkastella sitä mielenkiintoisena elämänilmiönä ja samaistaa tapahtumat minne vaan Suomessa.

riittamaija_2008.jpg

 

 

Ohjaaja Riittamaija Kuusela-Rantanen.
Kuva Pirkko Kanervisto.

 alli_ja_vappu_l250px.jpgAlli ja Vappu

Se että osaa nauraa itselleen ja tietysti myös kaverille hyvässä hengessä on enemmän kuin terapeuttista. Ja se että osaa katsoa yhteiskunnan epäkohtia kriittisesti ja ottaa osaa vaikuttamalla muutoksiin mutta positiivisella otteella, antaa terveen pohjan muutokselle. Terveen järjen käyttö on sallittu kaikille ja kaikkialla.

Olen tarttunut kirjailijan  ”Täällä Näveri, kuuleeko Eurooppa”- tekstiin farssin tekniikkaa  soveltaen. Farssi on ihanteellinen teatteritekniikan muoto kun näytelmän teemat sisältävät sarkastisia aiheita. Se on näyttelijälle haasteellista koska tekniikka perustuu tarkkoihin rytminvaihteluihin.

Kohtaukset vaihtuvat reippaasti Flogging Mollyn rytmittämään tahtiin. Tämän ”irkkubändin” sanojen filosofinen ajatus kiteytyy lauseeseen.”Älä   upota laivaa, jonka olet rakentanut pysyäksesi pinnalla”. Näihin sanoihin on hyvä päättää ja toivottaa teille katsojat mielenkiintoista ja toivottavasti ajatuksia herättävää teatterihetkeä.


Riittamaija